Rezultatele concursului național de eseuri criminologice

La data de 30 iunie 2020 s-a încheiat ediția a VII a Concursului Național de eseuri criminologice.

În perioada 20.12.2019 – 15.06.2020, sub patronatul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării s-a desfășurat a VII ediție a Concursului Național de eseuri Criminologice cu genericul “Tineretul pentru o Moldovă fără Criminalitate”. Concursul are drept scop educarea juridică și criminologică a tinerilor, formarea a cetățenilor activi și social responsabili.

Concursul de eseuri criminologice se organizează la inițiativa Institutului de Științe Penale și Criminologie Aplicată, avînd ca parteneri: Inspectoratul General al Poliției al MAI, Societatea Comercială Alvia Grup și Federației Sindicatelor din Moldova “SINDLEX”.

La etapa finală a concursului, care s-a desfășurat în 2 etape au participat 28 de elevi. Comisia de evaluare a selectat cele mai bune eseuri, creații proprii pe un spectru larg de tematici: “Pentru o țară fără crime”, “Nu corupției!”, “Nu violenței!”, “Adolescentul ca infractor și victimă”, “Aportul tinerilor la prevenirea și combaterea infracțiunilor”.

Învingătorii Concursului Național de eseuri criminologice:

locul I– eleva clasei a XI “B”, Liceul teoretic Liviu Deleanu din or. Chișinău- Gabriela Muntean.

Locul II – Roșior Nătălița, elevă clasei a XII-a, Liceu teoretic “Alecu Russo”, din s. Cojușna raionul Strășeni.

Locul III –  Grigoraș Irina, clasa a XII-a, Liceu teoretic “Alecu Russo”, din s. Cojușna raionul Strășeni.

Mențiunea – “Pentru originalitate” a fost acordată elevei Liceului teoretic “Petru Rareș”, or. Soroca- Groza Vladislava.

Câștigătorii concursului au fost menționați cu diplome şi premii bănești, care au fost înmânate de către Valeriu BUJOR, rector al Institutului de Criminologie,;Alexei GROSU, adjunct al Inspectoratului național de securitate publică; Mihail LAȘCU, președinte al Federației Sindicatelor SINDLEX; Alexandr SELIVANOV, director al companiei AlviaGrup.

În numele conducerii Inspectoratului General al Poliției al MAI, mesaj de înaltă apreciere, în adresa organizatorilor și participanților, a fost transmis de Marin MAXIAN, comisar – șef. Domnul Maxian a vorbit despre proiectul de colaborare a poliției naționale cu publicul și a încurajat implicarea tinerilor în acest prioiect. De asemenea a apreciat, în mod deosebit, implicarea activă în organizarea Concursului Național de eseuri criminologice a doamnelor Lucia Savca, șef catedră Criminologie și psihologie aplicată și Aliona Dragomirețcaia, șef al Secției siguranță minori din cadrul Inspectoratului național de securitate publică.

În numele Comitetului organizatoric al Concursului Național de eseuri criminologice, domnul Valeriu Bujor, a adus sincere felicitări participanților și organizatorilor, acestui eveniment de anvergură națională, și a propus ca Ediția a VIII a Concursului să fie declanșată începând cu 1 octombrie 2020.